Soalan Lazim

  1. Siapakah yang mempunyai kuasa menangkap dalam kesalahan syariah?

Polis, Pegawai Penguatkuasa Agama dan Pegawai Syarak mengikut kariah yang mempunyai kuasa menangkap dalam kesalahan syariah.

 

  1. Apakah kesalahan yang boleh disabitkan kepada mana-mana orang Islam yang duduk menyewa bilik di dalam sebuah rumah bersama bukan muhrim dan tanpa mempunyai ikatan yang sah di sisi syarak dalam negeri Melaka?

Kesalahan yang boleh disabitkan kepada mana-mana orang Islam yang duduk menyewa bilik di dalam sebuah rumah bersama bukan muhrim dan tanpa mempunyai ikatan yang sah di sisi syarak dalam negeri Melaka adalah berdasarkan peruntukan di bawah Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 (Bersekediaman) atau Seksyen 92 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 (Takzir).

 

  1. Apakah tindakan yang boleh diambil kepada mana-mana orang Islam yang cuba bertindak mengherdik, menghina serta enggan memberikan kerjasama kepada pihak Pegawai Penguatkuasa Agama semasa menjalankan tugas?

Mana-mana orang Islam yang cuba bertindak mengherdik, menghina serta enggan memberikan kerjasama kepada pihak Pegawai Penguatkuasa Agama semasa menjalankan tugas boleh dikenakan tindakan undang-undang berdasarkan peruntukan di bawah Seksyen 64 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 (Menghalang Pihak Berkuasa Agama Menjalankan Tugas-tugasnya) serta peruntukan di bawah Seksyen 19 Enakmen Tatacara Jenayah Syariah Negeri Melaka 2002 (Enggan Memberikan Nama dan Kediaman).

 

 

  1. Adakah pihak Jabatan Agama Islam Melaka khususnya Bahagian Penguatkuasaan boleh mengambil tindakan terhadap mana-mana orang Islam yang berada di mana-mana pusat hiburan di negeri ini?

Ya, pihak Jabatan Agama Islam Melaka khususnya Bahagian Penguatkuasaan boleh mengambil tindakan terhadap mana-mana orang Islam yang berada di mana-mana pusat hiburan di negeri ini berdasarkan kesalahan yang sering berlaku di tempat tersebut. Antaranya kesalahan yang diperuntukkan di bawah Seksyen 71 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 (Perbuatan/Perlakuan/Pakaian Tidak Sopan), Seksyen 50 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991 (Minuman Yang Memabukkan) atau Seksyen 92 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka (Takzir).